Bazgine crne bobice – sve što trebate znati…

Bazga plod – crne bobice bazge

Plod bazge

Poznata po svom mirisnom bijelom cvijetu bazga spada među najpopularnije ljekovite biljke. Nalazimo je uz gotovo sve seoske kuće čak i u malim kućnim vrtovima. Cijenjena je još od pred povijesnog doba, kao takva ubraja se među najstarije ljekovito bilje o čemu svjedoče nalazišta sjemena i grančica bazge u iskopinama iz kamenog doba u Švicarskoj i brončanog doba u sjevernoj Italiji. U staroj Grčkoj spominju je Hipokrat i Dioskurid koji navode niz mogućnosti liječenja bazgom. Crna bazga je biljka iz porodice (Adoxaceae). Poznata je više od 4000 godina, a od antičkih vremena se koristila kao dijaforetik (sredstvo koje pojačava znojenje) i diuretik (sredstvo koje pojačava izlučivanje mokraće).

Izgled i stanište bazge

Raste kao grm ili drvo, visoko oko 3 do 10 metara. Kora je raspucana, svijetlo-smeđa ili siva. Sustav korijenja je površinski, ali dobro razvijen. Grane su šuplje i drvenaste, ispunjene mekanom srži. Nasuprotno smješteni listovi su neparno perkasti, jajasti i ušiljenog vrha. Na licu su tamnozeleni, a naličje je svjetlije boje i dlakavo.  U početku su zelene boje pa prelaze u ljubičasto crvenu i potpuno crnu boju. Plodovi su koštunjićave bobe s tri sjemenke i sadrže sočan crveni sok. Danas se najčešće koristi u prehrambene svrhe, ali je i vrlo ljekovita biljka. Za hranu ili liječenje koriste se listovi, cvijet i plod.

Rado raste na osunčanim rubovima šuma kao i u rijetkim, svijetlijim šumama, a susrećemo je i u blizini naselja i kuća, voli plodno, vlažno tlo i suncem osvijetljena staništa.

Bazgine bobice
Bobice bazge

Bobice odnosno plod bazge sadrži antioksidanse, vitamine  C i E, antocijane, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski te kao diuretik.

Zrele ljubičasto-plave bobice najveći su prirodni izvor vitamina B, posebno vitamina B1 te sadrži više željeza čak i od cikle i aronije.

Sirup i džem od bobica bazge

Osim što je odličan osvježavajući napitak za svakodnevnu uporabu sa dozom vitamina i željeza, sirup od plod bazge se također koristi kao pomoć kod virusnih infekcija popraćenih visokom temperaturom – kod gripe i prehlade, a pokazuju i lagano diuretsko djelovanje. In vitro istraživanja pokazala su snažnu antioksidativnu aktivnost, te antivirusno, imuno-stimulacijsko, imuno-protektivno i protuupalno djelovanje. Klinička istraživanja provedena na pacijentima s gripom pokazala su brži oporavak pacijenata koji su uzimali sirup od ploda bazge od onih pacijenata koji su bili u kontrolnoj skupini te sugeriraju uzimanje standardiziranih tekućih ekstrakata dobivenih iz bazge tri do pet puta dnevno – s time da se s uzimanjem započne već kod prvih znakova bolesti. Djeca je također mogu koristiti, a zbog odličnog okusa rado je i prihvaćaju kao svakodnevni sok.  Sirup i džem: https://www.pereglin.com/domaci-proizvodi/

Kemijski sastav ploda bazge

Crna bazga sadrži flavonoide, derivate kavene kiseline, eterično ulje s visokim sadržajem slobodnih masnih kiselina i minerale (kalcij, kalij, fosfor i željezo). Bazga je bogata antioksidativnim antocijaninima, vitaminom C, A  te vitaminima B skupine (B1, B2 i B6). Cvijet crne bazge sadrži organske kiseline (kumarinska, kavena, klorogenska kiselina) i njihove glikozide, estere masnih kiselina, ursolnu i oleanolnu kiselinu, flavonolne glikozide, eterično ulje, sluz trijeslovine i mineralne tvari.

Ljekovita svojstva bazginog ploda

  • Sirup od bobica bazge ima jaka antioksidantna svojstva, jača imunološki sustav, pomaže u borbi protiv virusa koji izazivaju prehladu, gripu pa čak i herpes, pomaže kod upale sinusa i olakšava kašljanje.
  • Plod crne bazge se koristi i za znojenje, a rjeđe za pospješivanje proizvodnje mlijeka.
  • Vanjskom primjenom se koristi u slučaju oteklina i upala.
  • Zbog visokog udjela dijetalnih vlakana povoljno djeluje na probavni sustav i peristaltiku crijeva. Kao laksativ se preporučuje uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja.
  • Bobice se koriste za njegu kože, u sprečavanju bora i poboljšanju izgleda kože.

Pogledajte kratki video koji objašnjava ljekovita svojstva bazginih bobica te medicinska istraživanja koja su provedena.

Sirup i džem od bobica bazge možete naručiti te pogledati cijene i dobiti sve informacije OVDJE

E-mail: info@pereglin.com

Tel: 091 9530 515

Ako vam se sviđa naša Bazga onda ćete obožavati Drijenak!

Više o drijenku saznajte ovdje.

Početna » Blog » Savjeti i zanimljivosti » Bazgine crne bobice – sve što trebate znati…
OPG Pereglin